VARINEX 3D TECH DAYS KÉPGALÉRIA

VARINEX 3D TECH DAYS rendezvényünkön közel háromszázan vettek részt a 2 nap alatt. Köszönjük, hogy ennyien kíváncsiak voltak előadásainkra, melyeken a tervezéstől a mérnöki szimuláción át a 3D nyomtatott prototípusig, gyártásig igyekeztünk bemutatni, hogyan tudnak partnereink velünk együtt választ adni az Ipar 4.0 kihívásaira.

A VARINEX 3D TECH DAYS tulajdonképpen három rendezvény összevonásával jött létre, mivel nagy volt az átfedés az előző években megrendezett Műanyagipari Szimpózium, SimDay és 3D Nyomtatás Fórum konferenciák érdeklődői között.

collage1

Voloncs György, a VARINEX Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a társaság elmúlt 25 éve nagyszerű volt, de küzdelmes is egyben. 25 évvel ezelőtt a 3. ipari forradalom legszebb korszakába csöppent bele a cég, az informatika akkor kezdett a mindennapok részévé válni. A 4. ipari forradalom azonban várhatóan még ütősebb lesz, és gyorsabban megy majd végbe. Falk György, a vállalat stratégiai igazgatója, az Ipar 4.0 kihívásaihoz kapcsolódva elmondta, hogy az új ipari forradalmat a tudásalapú automatizálás fogja jellemezni. Mindazonáltal nem kell attól félni, hogy elveszítjük munkánkat, hanem másfajta képességeket kell megtanulnunk, elsajátítanunk. Felgyorsul a gyártás folyamata, nagyobb gyártási rugalmasságra lesz szükség, gyorsan kell piacra dobni a termékeket a legjobb minőség megtartása mellett.

YouTube előnézeti kép

Egyre nagyobb hangsúly helyeződik az adatok biztonságos tárolására, megosztására és egyre nagyobb szerepet kapnak a felhő alapú megoldások. Adatainkat félig lokálisan, félig pedig a felhőben fogjuk tárolni, illetve folyamatosan szinkronizáljuk. Ezekre ad biztonságos megoldást például az Autodesk Cloud felhő alapú szolgáltatása.

A design és a formatervezés szerepe ma már megkérdőjelezhetetlen, a világ túllépett a funkcionális tervezésen. A 2D-s terveket a formatervezők továbbfejlesztik, “átdizájnolják”, de a skiccek készítésére is van modernebb alternatíva. Az Autodesk SketchBook például sokkal hatékonyabb a kézi rajzolásnál. Az Autodesk Inventor szoftverben már végezhetünk formatervezést, de professzionális formatervezésre leginkább az Alias ajánlott! Szinte minden területre külön alkalmazás áll rendelkezésünkre a koncepciótervektől a modell megépítéséig.

A 3D nyomtatás nagymértékben meg fogja változtatni a kutatás-fejlesztést. Jelenleg a prototípusgyártás a legjellemzőbb felhasználási terület, de óriási, kiaknázatlan lehetőségek vannak még a direkt gyártás, CNC megmunkálás és fröccsöntés területén is. A kommunikációs-, ún. bemutatómodellek iránt is egyre nagyobb a kereslet, mert a tervezők, mérnökök, marketingesek mind valósághű prototípusokat kívánnak kézbe venni. A Stratasys cég olyan 3D nyomtatót dobott piacra, amelyikkel megfelelhetünk ezeknek a kihívásoknak, és minden képzeletet felülmúló, valósághű modelleket nyomtathatunk ki. Érdemes megnézni a Stratasys J750 nyomtatóval készített bemutatómodelleket.

Mérnöki szimulációs alkalmazásokat használva képet kaphatunk a termék viselkedéséről még annak gyártása előtt. Különböző áramlástani, képlékenyalakítási, hegesztésszimulációs, szilárdsági, dinamikai, hőtani vagy akár akusztikai szoftvermegoldások segítik a tervezőmérnököket az optimalizálás során. A konferencia második napján számos kísérleti eredményen keresztül ismerhette meg a közönség a szimulációs vizsgálatok jelentőségét és lehetőségeit.

YouTube előnézeti kép

Nézze meg rendezvényünk képgalériáját: